Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E számok - Étel adalékok


 

 

Dűsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikának megállapításai:

 

 

 

1. Semlegesek:

 

      E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170

              E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,

 

281,282,290,300

              E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,

 

335,336,337,382

              E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,

 

422,440,471,472

 

 

              E 473,474,475,480

 

 

 

2. Gyanúsak:

 

              E 125,141,150,153,171,172,173, 240,241,477

 

 

 

3. Veszélyesek:  

    E 102,110,120,124

 

 

 

4. Egészségünkre károsak

 

1  Bél károsodás                     

 

                                                  E 220,221,222,223,224

1  Emésztési zavarok               E 338,339,340,341,450,451,483,485,486,               

 

                             Eiscreme E 107

 

 

1  Koŕ17Ení onemocnŕ11Bní         E 230,231,232,233

 

 

1  B12 vitamin semlegesítő            E 200

 

 

1  Koleszterin                                  E 320,321

 

 

1  Idegtúlérzékenység                    E 311,312

 

 

1  Fokozottan rákkeltő                    E 330 legveszélyesebb !!! (tengeri rák húsában található, BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban

 

5. Rákkeltők E 131,142,210,211,213,214,215,

 

216,217,239

 

Vigyázat!      E123 erősen rákkeltő !!!            

 

 

USA-ban és Oroszországban tiltott a használata !

 

 

 

Vigyázat a következő összetevőkre és élelmiszerekre:

 

 

 

Mamba E 123/E 110 !

 

 

 

Zselés cukorkák, Harribo – zselé, tejszínhabos puding Zotti, fagyasztott Iglo halfilé, Kraft tejföl, Kraft szalámis tejfölös sajt, vaníliás puding E 102/E 110,

Minden féle készen kapható mártások, szószok.


E-250 - Nátrium nitrit

Szerep: Tartósítószerek, Térfogatnövelők

Hatás: cianózis (főleg gyerekeknél), kokarcinogén

A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. Helyette más gátlószert még nem találtak.

A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki.