Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodza

BODZA - (Sambucus nigra)

A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. A cigányasszonyok minden részét használták gyógyításra: virágját, termését, levelét, kérgét és gyökerét. 1500 méter tengerszint feletti magasságig megnő, akár 6 méter magas, terebélyes bokor vagy fa formájában.

Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. A kellemes illatú szárított virágból készül jóízű, finom teája, melyet megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használunk. Nátha esetén napi 2-3 csészével ihatunk, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdővel egészítjük ki a kúrát: lefekvés előtt jó meleg vízben áztassuk lábunkat, közben forró bodzateát kortyolgatva, majd azonnal bújjunk ágyba. Ilyen módon „kiizzadjuk a náthát”, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Orrdugulás, köhögés esetén inhalálni is lehet teájával, kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást, köptető hatása van.

A bodzateának testsúlycsökkentő tulajdonsága is ismert. Ha erre használják, napi 5 csészével kell meginni belőle legalább egy hónapon keresztül, illetve míg a kívánt testsúlyt el nem érik.

A friss bodzahajtás erős hashajtó. A bogyókból készített lekvár is hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra, fülfájásra, rekedtségre. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják. A gyümölcs friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására.

A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású.

A bodzát már az ókorban is használták meghűléses betegségek gyógyítására. Rengeteg legenda fűződik nevéhez: boszorkányok jelképe, fájából készül a varázspálca. Más legenda arról szól, hogy a bodzafát tündérek lakják, ezért kivágásakor énekelni kell, hogy a tündérek még időben el tudjanak menekülni. A bodzát egyébként sem vágjuk ki, mert védi a házat a gonosz szellemektől, viszont a fájából készült bölcsőben elsorvad a gyermek.

 

Forrás: