Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maitake gomba

A gombának a különböző vírusok elleni hatásvizsgálata nagy intenzitással folyt és folyik világszerte. Már az 1960-as évek közepén megállapították, hogy a gomba kivonata hatékony az influenza vírussal szemben.

A micélium, termőtest, de még a spórák kivonata is javította állatkísérletekben a vírusokkal szembeni ellenálló-képességet. 1987-ben különítettek el a gomba termőtestéből olyan anyagokat, melyek a közismert dohánymozaik vírus ellen védtek. A gomba micéliumából készített kivonat jelentősen gátolta a herpesz vírus egy típusának (HSV-1) szaporodását. A Maitake gomba (Grifolia frondosa) északkelet Japánban terem, hatóanyaga a lentinan, amely serkenti a szervezet immunrendszerét és gátolja a vírusok szaporodását.

A bokrosgombát (Maitake) Japánban széles körben alkalmazzák a rák elleni kemoterápiás kezelés mellett az immunrendszer megerősítésére. Tapasztalatok szerint más jótékony hatása is van ilyenkor: a kemoterápiás szereket kisebb dózisban is hatékonyabbá teszi, ugyanakkor védi az egészséges sejteket azok pusztító hatásától. A legendák szerint az ősi Kínában és Japánban a gombagyűjtők örömtáncba kezdtek, ha Maitake-t találtak, hiszen tudták, zsákmányuk az ezüstnél is értékesebb.

A Maitake gomba erősíti az immunrendszert, segítségével az immunrendszer könnyebben felismeri és elpusztítja a kórokozókat, a károsult sejteket (beleértve a rákos sejteket is). Naponta 1-2 kapszula lehet a szokásos adag, bőséges folyadék bevitel mellett. Az immunrendszer legyengült állapota esetén ez az adag napi 3x2 kapszulára is emelhető.