Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregmentes fogpaszta


Íme a recept:

Ez a paszta TERMÉSZETES, EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETBARÁT. 

 

fogpaszta.jpg


HOZZÁVALÓK:

 • -Növényi glicerin (webáruházak), vagy növényi olaj/zsír *** Szerepe: konzisztencia javító
 • -Szódabikarbóna (webáruházak, gyógyszertár) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, lúgosító- és fertőtlenítőanyag, fogkőoldó
 • -Só ( tiszta, nem káliumozott, nem NORBI, stb. Legyen Himalája, vagy Tengeri só!!!) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, fertőtlenítő, antimikrobiális,összehúzó anyag
 • -Kaolin avagy fehéragyag (gyógyszertár, web) *** Szerepe: mechanikai finom dörzsanyag
 • -Választott illóolajak *** Szerepe: Fertőtlenítő, keringésserkentő, illatosító, agyféltekéket harmonizáló
 • -Propolisz *** Szerepe: gyulladáscsökkentő, antibaktericid, sebgyógyító


AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE, MENNYISÉGEK
Összekeverünk:

 • 3 kiskanál szódabikarbonátot
 • 3 kiskanál kaolinnal
 • 1 kk előzőleg kávéőrlőn finomra porított szicíliai tengeri sóval

Hozzáadunk:

 • 3-4 kk glicerint,
 • 30 csepp alkoholban oldott propoliszt

Ezekkel az anyagokkal alaposan pasztává dolgozzuk a porokat. Cseppentünk még hozzá:

 • 9 csepp illóolajat kedved szerint


Az összetevőket alaposan dolgozzuk egybe. Alkohollal fertőtlenített üveg, vagy műanyag tégelyben tároljuk. Tetszés szerint őrölt szárított herbákkal is kiegészíthetjük a pasztát. Zsálya, rozmaring, borsosmenta, kakukkfű… Ebben a pasztában bors, grapefruit és fahéj illóolajat használtam. A mirrha illóolajat kifejezetten szájproblémákra ajánlják. Jó segítség lehet az eukaliptusz, a zsálya és a bazsalikom illóolaj.

Aromaterápiás illóolajak alkalmazása felettébb hasznos, mivel javítják a fogíny, a fogágy mikrokeringését, fertőtlenítik a fogüreget, csillapítják az esetleges gyulladásokat.

Kissé sós íze lesz, de ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünk érdekében. Ha ez az alternatíva nem kínál számodra megoldást, a DABUR márkájú fogkrémeket ajánlom.

Méreganyagok terén érdemes az antalvali.com honlapon nézelődni, addig, amíg “szimatra” fel nem ismered, melyik termék használható, s melyiktől érdemes távol maradni.

Nem közismert, viszont tudományos tény, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, hogy “biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni” Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből.

 

Ezzel szemben nagyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni (megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt is mégsem történt semmi). Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, lázcsillapítók, görcsoldó kúpok stb.). Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!! Pl. Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, ami az egyik (általam is) legkárosabbnak tartott adalék anyag. Vagy triclosant, ami elvileg 2005 óta tiltólistás, mégis találtam még a minap is olyan fogkrémet forgalomban, amely tartalmazta ezt a káros, rákkeltő anyagot.