Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Speciális vízzel a rák ellen

 A HYD Kutató-Fejlesztő Kft. 1992-ben alakult, hogy egy új, szabadalmaztatott eljárás, a deutérium depléció (deutériummegvonás) alapján gyógyszert és fogyasztói termékeket fejlesszen, elsődlegesen a daganatos betegségek gyógyítása és megelőzése céljából.

A dinamikusan növekvő vállalkozást 2002-ben a kilencedik leggyorsabban fejlődő cégként díjazták a kelet-közép-európai régióban. Az elmúlt években a HYD Kft. kilépett fejlesztésével a nemzetközi porondra is, több országban indult és zárult sikerrel a termékengedélyeztetés. Napjainkban jelen vagyunk az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Japánban, ezzel is bizonyítva az általunk kifejlesztett eljárás és termékek ismertségét, valamint elismertségét – mondta Somlyai Gábor biológus, ügyvezető igazgató.

   

 

Az alapvető cél az volt, hogy egy működőképes céget, megfelelő háttérintézetet hozzunk létre a deutériummegvonáson alapuló hazai kutatás-fejlesztési, kereskedelmi tevékenységhez – tette hozzá. Köztudott, hogy a deutérium a hidrogén nehézváltozata, ami kémiai reakciókban is másként viselkedik. Ismert az is, hogy igen jelentős mennyiségben van jelen a szervezetünkben, ez a mennyiség hatszorosa a vérben lévő kalcium, és tízszerese a magnézium mennyiségének.

A deutériummegvonás hatására a sejtosztódás leállt, a daganatok mérete csökkent a kísérleti állatokban. Az eredmények alapján az evolúció fontos szerepet szánt a deutériumnak, a mai tudásunk alapján pedig már azt mondhatjuk, hogy a deutérium-hidrogén arány az a kulcsszignál, amin keresztül a sejt szabályozza a fehérjék működését. Felfedeztünk tehát egy, a molekuláris szint alatti szabályozási szintet, és ezen a szinten tudunk beavatkozni a folyamatokba.


A deutérium-hidrogén arány megváltoztatására pedig a legegyszerűbb és legalkalmasabb közeg a víz, mivel szervezetünk 60 százalékát ez alkotja; célszerű tehát az elfogyasztott ivóvízben lecsökkenteni a deutériumszintet. Ezen a módon a daganatos betegek gyógyulási arányát mai tudásunk szerint már 2-3 éven belül jelentősen meg lehetne növelni, ha a konvencionális kezelés kiegészülne a deutériummegvonásos terápiával – foglalta össze a hatásmechanizmust a szakember.


A HYD Kft. kizárólagos jogosultja az „Eljárás daganatos betegségek gyógyítására alkalmas készítmények előállítására” című szabadalomnak, mely 21 országban került benyújtásra, és eddig 20 országban kapott szabadalmi oltalmat. Továbbá kizárólagos jogokkal rendelkezik a DDW-technológia és a kapcsolódó találmányok alapján fejlesztett gyógyszerek és fogyasztói termékek gyártására és forgalmazására.

A Magyarországon is megvásárolható Preventa csökkentett deutériumtartalmú termékcsalád a fejlesztés egyik oldalága, a fő cél a humán daganatellenes gyógyszer kifejlesztése, melynek törzskönyvezése több mint egy évtizede van folyamatban. A Fázis II klinikai kísérletek 1997-ben már igazolták a kedvező hatásokat, ám az engedélyező hatóság azóta sem fogadta el a többször ismételt kísérletek eredményeit. Állatgyógyászati célra immár hetedik éve törzskönyvezett és sikerrel alkalmazott a csökkentett deutériumtartalmú gyógyszerkészítmény.


Miután minden vizsgálat igazolta, és a szakhatóságok is elismerték, hogy a csökkentett deutériumtartalmú Preventa víz az egészségre biztosan nem ártalmas, 2000 óta élelmiszerként engedélyezett és forgalmazható – tette hozzá Somlyai Gábor.

A víz deutériumszintjének csökkentése egy 70 éve ismert, nagyon energiaigényes eljárással történik, ami a termék árát – egyéb ásványvíztermékekkel összehasonlítva – jelentősen megemeli. Ugyanakkor más daganatellenes gyógyszerekkel összehasonlítva – ahová végül is pozicionálni szeretnénk ezt a termékkört – a készítmény nagyon olcsónak számít.

Sajnos a betegeknek a mai napig maguknak kell finanszírozniuk ezt a kiegészítő kezelést, mert az OEP a törzskönyvezés megtörténte előtt nem támogatja.

Eddig két fő termékkategóriát vezettünk be: az egyik a természetes D-értéknél jelentősen alacsonyabb deutériumtartalmú, ezt elsősorban rákbetegek fogyasztják a konvencionális terápiák (kemo- és sugárterápia) mellett, és hosszabb ideig kell alkalmazni.

A másik, amelynek deutériumtartalma közelebb áll a természetes értékhez, egészséges embereknek, megelőzési céllal készült.