Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vitamin

 Az egyik legkorábban felfedezett vitamin életfontosságú hatóanyag, amely hozzájárul az éles látás, az egészséges bőr és az erős immunrendszer kialakulásához. Nagy mennyiségben szem- és bőrbetegségek, valamint különböző fertőzések kezelésére alkalmas.  Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak. 

 

Hatása

Az A-vitamin hozzájárul a szürkületi vakság megelőzéséhez, fenntartja a bőr, a légző- és emésztőszerveket bélelő nyálkahártya egészségét, segít a fogak és a csontok felépítésében. Létfontosságú a sejtek megújulásához, a növekedéshez és a fejlődéshez. Ezenkívül nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, beleértve a légutak és az emésztőszerv nyálkahártyájának sejtjeit, amelyek a kórokozókkal szemben fontos védelmi vonalat alakítanak ki. Így fokozza az ellenálló képességet a megfázással, torokgyulladással, influenzával, hörghuruttal szemben. 

Közismert tulajdonsága, hogy javítja a szem működését, különösen az éjszakai látást. Enyhíti a szemszárazságot. Hatékony az övsömör, szemölcs, különböző szemfertőzések, gombás hüvelyfertőzés kezelésére, sőt még az allergiás reakciókat is képes megakadályozni. Véd a emlő- és tüdőrák ellen, és növelheti a leukémiások túlélési esélyeit. Sokszor jó hatású melanoma esetén is. Másik előnye a rákbetegek számára, hogy fokozhatja a kemoterápia hatékonyságát.


Számos bőrbetegség kezelésére alkalmas, egyik származéka, a retinoidsav napjainkban már vényre felírható gyógyszer. Kisebb adagban többféle bőrbetegség, így az akné, a bőrszárazság, az ekcéma, a rosacea és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Segíti számos bőrsérülés (vágások, horzsolások, égések) gyógyulását, és meggyorsíthatja a ficamokból és húzódásokból való felépülést. Előnyeit a bélcsatornában is kifejti: segít a bélgyulladások és a fekély kezelésében. Gyorsítható vele a szélütés utáni felgyógyulás. Az átlagosnál hosszabb vagy erősebb menstruáció esetén is fontos lehet az A-vitamin pótlása.

 

 

 

 

Miben található meg? 

 

 

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.  

Az A-vitamin alapvető tápanyag, amelyet az állati eredetű ételekkel veszünk magunkhoz, a karotinoidok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. A karotinoidok közül sok közeli rokonságban van az A-vitaminnal. Szervezetünk például képes az egyik leggyakoribb karotinoidot, a beta-karotint A-vitaminná alakítani. De ez nem mondható ki az összes karotinoidról; a lutein és likopen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, szervezetünk viszont nem tudja őket A-vitaminná alakítani. Az A-vitaminnak csak gyenge antioxidáns hatása van, míg a béta-karotin, a lutein és a likopin erőteljes antioxidánsok, és a vitaminokhoz hasonló tevékenységet folytatnak szervezetünkben.

Az A-vitamin jó a szemnek.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot okoz. Ez olyan állapot, amely során a szem nehezen alkalmazkodik a fényekhez. A farkasvakság két módon befolyásolja a vezető figyelmét. Először is nem lát részleteket a sötétben. Másodszor a szembejövő autók fényét erősebbnek észleli, mint azok valójában, Így azok elvakítják a vezetőt. Ha több mint egy percbe telik, míg szemünk alkalmazkodik a sötéthez egy színházban, akkor valószínűleg farkasvakságban szenvedünk. Kezelése viszonylag egyszerű. A leggyorsabb módja, hogy véget vessünk a farkasvakságnak, ha többet fogyasztunk az olyan magas A-vitamin-tartalmú ételekből, mint a máj, vagy vitaminpótlást alkalmazunk — napi 25 000 NE-rő1 fokozatosan csökkentjük az adagot 10 000 NE-ig. Az is jó, ha többféle zöldségből és gyümölcsből is többet fogyasztunk, vagy béta-karotin kapszulákat szedünk, de így a kezelés tovább tart, mintha egyszerűen csak állati eredetű A-vitamint szedünk.


A-vitamin a retinitis pigmentosa betegségre

A retinitis pigmentosa (RP) egy örökletes betegség, amely a retina pálcikáinak fokozatos romlása miatti gyengülő látással jár. Farkasvakságot okoz, azaz jó fényviszonyok között még jó a beteg látása, de szürkületkor vagy rossz belső megvilágítás esetén jelentősen romlik. A látótér beszűkülésével is együtt jár. A tünetek a betegség végső stádiumában már nagyon közel járnak a vaksághoz. Európában kb. százezren szenvednek ebben a betegségben, és az Egyesült Államokban is körülbelül ugyanennyi beteg található. A folyamat teljes vaksággal végződik. 
Egy vizsgálat, amelyet a Harvard Medical School kutatói végeztek, azt mutatja, hogy napi 15 000 NE A-vitamin jelentősen lassítja az RP folyamatát. A tanulmány eredményei szerint tehát, ha valakit harminckét éves korában kezdenek el kezelni A-vitaminnal, akkor körül-belül hetvenéves koráig megőrizhet egy bizonyos fokú hasznos látást — ami hét évvel hosszabb, mint ha nem szedné az A-vitamint. Ráadásul egy korábbi kutatás azt mutatja, hogy a vitaminszeri koenzim Q10 napi 100 mg-os dózisban az RP bizonyos eseteiben javulást hoz.
 

Mire jó az A-vitamin ezen kívül?

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek képződésében, amely a legtöbb szövetet határolja, illetve a bőrt alkotja. Sokan hatásosnak találják az olyan bőrproblémák kezelésében, mint például a pattanás. A pattanás kezelésére javasolt dózisról ebben a fejezetben olvashatunk. 
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az A-vitamin egy bizonyos formája enyhülést hozhat a tüdőtágulásban, bár a kutatások a laboratóriumi patkányoknál elakadtak. Gloria De Carlo Massaro és Donald Massaro, a washingtoni Georgetown University School of Medicine kutatói tüdőtágulást indukáltak a laboratóriumi patkányokban. A tüdő úgynevezett alveoli sejtcsoportjai megnövekedtek s megkeményedtek. Ezután az állatok transzretinilsavat kaptak — az A-vitaminnak azt a formáját, amelyet a szervezet béta-karotinból állít elő. A vitamin hatására a normál alveoli sejtek képződése 50 százalékkal növekedett. 
Az A-vitaminnak ezen kívül hormon jellegű hatása is van, amivel kontrollálja a sejtek növekedését, valamint normális differenciálódásukat. Mit is jelent ez? A differenciálódás azt jelenti, hogy új sejtek képződnek, akár szív-, tüdő- vagy csontsejtekké. A ráksejtek nem differenciálódnak. Más szavakkal: az A-vitamin segít a normális sejtek képződésében.

 

A-vitamin a légúti fertőzések esetén

Egészen 1928-ig visszatekintve a British Medical Journal vezető tápanyagkutatói úgy nevezik az A-vitamint, hogy „fertőzés elleni” vitamin. Az A-vitamin megnyújtja a hámsejteket, mintegy akadályt állítva ezzel a baktériumoknak és a vírusoknak. Amikor a laboratóriumi állatokat megfosztották az A-vitamintól, eleinte jó egészségnek örvendtek, majd hirtelen végzetes hanyatlás következett be. A boncolás során a kutatók kiterjedt fertőzéseket találtak az állatok belső szervein. Ezzel tehát bebizonyosodott, hogy az A-vitamin segít a fertőzések elleni küzdelemben. 
A fejlődő országokban a gyermekek éveken át haltak meg kanyaróban, abban a légzőszervi megbetegedésben, amelyet a nyugati országokban szinte teljesen sikerült megszüntetni. Az 1970-es évek közepén Alfred Sommer, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora felfedezte, hogy ezek a gyerekek súlyos A-vitamin-hiányban szenvedtek, és hogy egy rövid, de magas dózisú pótlás harmadára csökkentheti a halálozási rátát. A megelőző adag A-vitaminból 100 000 NE naponta, két napon át, majd ezt meg kell ismételni egy hónappal később is. 
Néhány tanulmány más légzőszervi fertőzések esetében is gyógyítónak találta az A-vitamint, például a bárányhimlő és a pneumonia kezelése során. A megoldás kulcsa, hogy rövid ideig nagy dózisban kezelik a beteget A-vitaminnal — például két napon át, nagy mennyiséggel.
 

A nagy mennyiségű A-vitamin ártalmas lehet?

Van egy kis esélye annak, hogy az A-vitamin toxikus hatást fejt ki. Ezért van az, hogy a légúti (tüdő-) fertőzések kezeléséhez a magas dózist csak két napon át javasolják. Bár a 100 000 NE nagyon nagy adag, a két nap túlságosan rövid idő ahhoz, hogy mellékhatásokkal bírjon, amely hajhullással és fejfájással jár Az A-vitamin túladagolás elsősorban az egyéb (B-, és C-vitamin) nem arányos növeléséből fakad, emiatt azt mondhatjuk, hogy inkább vitamin hiányként lehet értelmezni.

Általában az a biztonságos, ha napi 10 000 NE-t fogyasztunk A-vitaminból, éveken át. Terhes nők, vagy gyermeket tervező nők esetében a napi 8000 NE-nél nagyobb mennyiség nem javallott, mert ilyen esetben fenn áll a születési rendellenességnek a kockázata.

Forrás: All about Vitamins